Βλεφαρίτιδα

Βλεφαρίτιδα

 
 

Ποιές είναι οι αιτίες της βλεφαρίτιδας;

Λοιμώξεις και δερματικές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της βλεφαρίτιδας

 

Διακρίνεται σε πρόσθια βλεφαρίτιδα

Επηρεάζει το εξωτερικό μέρος του χείλους του βλεφάρου, εκεί όπου συνδέονται οι βλεφαρίδες. Το πιο συνηθισμένο βακτήριο είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, τα οποία ζουν φυσιολογικά και είναι απαραίτητα για την καλή βιολογική ισορροπία γύρω από τα βλέφαρά μας. Αυτά όμως μπορούν να μεγαλώσουν σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια έξαρσης της βλεφαρίτιδας.

 

Διακρίνεται σε οπίσθια βλεφαρίτιδα

Eπηρεάζει το εσωτερικό του βλεφάρου (το υγρό μέρος που έρχεται σε επαφή με το μάτι), και προκαλείται από προβλήματα με τους αδένες σμήγματος (meibomian), σε αυτό το μέρος του βλεφάρου. Δύο είδη διαταραχών του δέρματος μπορεί να προκαλέσει αυτή τη μορφή βλεφαρίτιδας: η ροδόχρους ακμή (acne rosacea), η οποία οδηγεί σε κόκκινο και φλεγμονή του δέρματος, και η πιτυρίδα τριχωτού της κεφαλής (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).Η ροδόχρους ακμή όπως και η βλεφαρίτιδα παρουσιάζεται συνήθως σε άτομα που έχουν τάση για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα και ξηροφθαλμία.

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν :
ερεθισμό των βλεφάρων, κνησμό (φαγούρα) , συχνά κοκκίνισμα του ματιού, αίσθηση ξένου σώματος, αίσθημα καύσου, υπερβολική δακρύρροια, ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία), ερυθρότητα του οφθαλμού, θολή όραση, αφρώδη δάκρυα, ή μετά την αφύπνιση αποξήρανση των βλεφαρίδων.

 

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μία κατάσταση, που μπορεί να μη θεραπευτεί ποτέ με την παραδοσιακή κατανόηση της θεραπείας, αλλά που μπορεί να τίθεται σε έλεγχο, όταν και εφόσον προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα σε ασθενείς.

Ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μία καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου (όχι αναγκαία αποστειρωμένες γάζες), η οποία θα έχει εμποτιστεί με ζεστό (προσοχή να μην προκληθούν εγκαύματα) νερό ή χαμομήλι. Οι ζεστές κομπρέσες επαναλαμβάνονται 3-4 φορές την ημέρα και για αρκετές εβδομάδες, έως ότου ελεγχθούν τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας.

Υγιεινή δέρματος: τακτικός καθαρισμός βλεφαρίδων, φρυδιών, δέρματος προσώπου και τριχωτού κεφαλής. Οι βλεφαρίδες μπορεί να καθαρίζονται με ειδικά οφθαλμολογικά προϊόντα ή με κάποιο παιδικό σαμπουάν .

Η αντικατάσταση της κακής ποιότητας δακρύων, με συνθετικά τεχνητά δάκρυα είναι απαραίτητη.

Η συνταγογράφηση μια αλοιφής αντιβιοτικού που συμπεριέχει και κορτιζόνη, μπορεί να γίνει από τον οφθαλμίατρό σας. H αλοιφή επαλείφεται στη βάση των βλεφαρίδων, συνήθως πριν το βραδινό ύπνο.

Για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας και της ροδόχρου ακμής, χορηγείται από το στόμα ένα αντιβιοτικό της οικογένειας των τετρακυκλινών.