Γυαλιά ηλίου και προστασία των ματιών το καλοκαίρι από τον ήλιο

Η Αμερικανικη Εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος έχει δημιουργήσει το δείκτη UV. Έχει ευαισθητοποιήσει παγκοσμίως τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας στον άνθρωπο.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οφθαλμό.Αυτές είναι καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς , πτερύγιο, φωτοκερατίδα .
Ο κίνδυνος βλάβης είναι συσσωρευτικός. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο εκτιθόμαστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χρόνων ζωής μας.
Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο, μιας και αυτά περνάνε περισσότερο χρόνο έξω από τι οι ενήλικες.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μισή ποσότητα από την έκθεση ενός ατόμου στον ήλιο , συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Επίσης τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αμφιβληστροειδική βλάβη από την UV ακτινοβολία.
Νέες μελέτες αναδεικνύουν πως η υψηλής ενεργείας ορατή ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς .Αυτή ονομάζεται και μπλε φως (ΗΕV- high energy visible radiation).

O πληθυσμός με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, φαίνεται να είναι σε υψηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδικής βλάβης.

Για να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία , τα γυαλιά ηλίου πρέπει να μπλοκάρουν το 100 % της UV ακτινοβολίας και το μεγαλύτερο ποσοστό από της HEV.

Το επίπεδο της προστασίας από τον ήλιο δεν έχει να κάνει με τη το χρώμα ή το πόσο σκούρα είναι τα γυαλιά. Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται με προσοχή για την σωστή προστασία των οφθαλμών.
Δεν είναι δυνατόν να καταλάβετε πως σας προστατεύουν από την ακτινοβολία μόνο εάν αισθάνεστε καλά με αυτά.
Μπορεί ακόμα και δυο φαινομενικά ίδια γυαλιά ηλίου , που εσείς αισθάνεστε άνετα να μην προσφέρουν την ίδια προστασία.
O ειδικός οπτικός μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν και ποια όχι . Για την σωστή επιλογή μην εστιάσετε μόνο στο θέμα εμφάνισης αλλά κατά κύριο λόγο στην προστασία σας από τις βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου.
Επίσης στις περιπτώσεις κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, όπως της μυωπίας, καλό είναι να αγοράζετε γυαλιά ηλίου με την συνταγή σας.