Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 
Διαβήτης και οφθαλμός. Αν έχετε διαβήτη, γνωρίζετε ήδη ότι το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει ή να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο κανονικά, με αποτέλεσμα όταν η  συγκέντρωσή του στο αίμα ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα, να υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν και τα αγγεία του οφθαλμού. Αυτή η βλάβη οδηγεί στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όσα περισσότερα χρόνια έχει κάποιος διαβήτη, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξει αμφιβληστροειδοπάθεια.
 
 
 
 

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ο διαβήτης έχει γίνει η επιδημία του 21ου αιώνα και οι ασθενείς με την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια θα γίνουν οι πιο συχνοί και πιο πολλοί ασθενείς των οφθαλμιάτρων στα επόμενα χρόνια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη και έχει μια συχνότητα 33.2% στους διαβητικούς ασθενείς.

Είναι η βασική αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κατάσταση στην οποία δημιουργούνται αλλοιώσεις από το διαβήτη στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού. Αυτός ο ιστός δέχεται το φως και βοηθά στη μεταφορά των εικόνων προς τον εγκέφαλο. Όταν τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή υποστούν βλάβη, μπορεί να εμφανίσουν διαρροή υγρού ή αίματος και να αναπτύξουν και ουλώδη ιστό.

Εάν αυτή η βλάβη είναι στο κέντρο ή γύρω από την ωχρά κηλίδα μπορεί να προκαλέσει μείωση της όρασης ή και παραμόρφωση των εικόνων.

Σε προχωρημένο στάδιο , η πάθηση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. Είναι παθολογικά αγγεία.  Αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή ουλώδους ιστού, ο οποίος «τραβώντας» τον αμφιβληστροειδή χιτώνα μπορεί να προκαλέσει την αποκόλλησή του. Επιπροσθέτως, καινούρια αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν και στην ίριδα και να προκαλέσουν γλαύκωμα.

 

H εξέταση των οφθαλμών είναι σημαντική για τους διαβητικούς ασθενείς?

Όπως σε κάθε πάθηση η πρόληψη είναι πολύ σημαντική .Έτσι  η απώλεια όρασης λόγω διαβήτη μπορεί να προληφθεί, αλλά είναι ζωτικής σημασίας  να διαγνωστεί νωρίς.  Αρχικά δεν έχουμε συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με λεπτομερή εξέταση του ματιού. Για αυτό  είναι σημαντικό κάθε διαβητικός ασθενής  σε τακτικό χρονικό διάστημα να εξετάζεται λεπτομερώς  από τον οφθαλμίατρό του , για την αναγνώριση και αντιμετώπιση  τυχών βλαβών στον οφθαλμό από το διαβήτη .

 

Ποιες είναι οι μορφές της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Υπάρχουν δυο μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Η μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που ονομάζεται και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια του υποστρώματος. Είναι η πιο απλή μορφή και μπορεί να υποστρέψει αν η το σάκχαρο του αίματος ρυθμιστεί ικανοποιητικά και συγχρόνως ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση.

Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η πιο σοβαρή μορφή και συνοδεύεται από την δημιουργία παθολογικών αγγείων (νεοαγγεία) που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αιμορραγία στο υαλοειδές, αποκόλληση αμφιβληστροειδή και νεοαγγειακό γλαύκωμα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν εκδηλώνεται σε όλους τους διαβητικούς ασθενείς. Όλοι, όμως, έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσής της. Στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζονται ειδικά συμπτώματα στην όραση, όμως μετέπειτα ενδέχεται να υπάρξει άμεση μετάπτωση στη σοβαρή μορφή της ασθένειας.

Οι μυοψίες μπορεί να ανήκουν στα αρχικά συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς και  κάποιες φορές η δυσκολία στο διάβασμα ή στην τέλεση κοντινής εργασίας ενδέχεται να υποδηλώνει συλλογή υγρού στην ωχρά κηλίδα (οίδημα ωχράς κηλίδας).

Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η διπλωπία, η οποία οφείλεται στην προσβολή των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των οφθαλμικών μυών, ο νυσταγμός, ο πόνος στους οφθαλμούς, η θολή ή διαταραγμένη όραση και  η δημιουργία σκοτωμάτων στο οπτικό πεδίο. Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Όταν συμβεί η αιμορραγία, η όρασή σας γίνεται απότομα θολή, ή μπορεί και να μειωθεί πάρα πολύ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πόνος, η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί σοβαρή μορφή της νόσου και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η εγκυμοσύνη και η υπέρταση μπορεί να επιδεινώσουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αν διαγνωσθεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τότε θα πρέπει να γίνει μια ειδική εξέταση που ονομάζεται φλουροαγγειογραφία. Πρόκειται για μία εξέταση κατά την οποία εκχέεται σε περιφερική φλέβα μέσω καθετήρα ειδικό υγρό, η  φλουορεσεΐνη , η οποία φτάνει στα αγγεία του οφθαλμού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Φωτογραφίζοντας με ειδικό μηχάνημα τα αγγεία αυτά, εκτιμούμε σε πόσο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αυτή η εξέταση  παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας, το σχεδιασμό της θεραπείας με λέιζερ και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εν λόγω θεραπείας.

Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) χρειάζεται για την λεπτομερή εκτίμηση και την παρακολούθηση του οιδήματος της ωχράς.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τα περισσότερα προβλήματα που απειλούν την όραση από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία laser αν δοθεί αρκετά νωρίς. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να διατηρησεί μόνο την όραση που έχετε.  Η εφαρμογή ακτινών laser, κλείνουν τα αγγεία που έχουν διαρροή και καταστρέφουν τα καινούρια παθολογικά αγγεία  που αναπτύσσονται. Η εφαρμογή laser δεν προκαλεί κανένα απολύτως πόνο επειδή ο αμφιβληστροειδής δεν έχει απολήξεις νεύρων.

Οι ενδουαλοειδικές ενέσεις είναι ένα παρά πολύ σημαντικό όπλο των οφθαλμίατρων στην αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.  Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι οι αντι-αυξητικοί παράγοντες (αντι-VEGF) ενδοϋαλοειδικά , μέσα στην κοιλότητα του βολβού δηλαδή.  Όπως επίσης και ενδουαλοειδική έγχυση κορτιζόνης.  ‘Έτσι μειώνουμε το οίδημα της ωχράς κηλίδας, το υγρό στο πίσω και κεντρικό μέρος του οφθαλμού

 

Σημαντικά σημεία για να θυμόμαστε

Όταν έχετε διαβήτη, η  έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι πολύ σημαντική .

Πρέπει να  κάνετε τουλάχιστον μία οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπηση κάθε χρόνο.

Καλό σάκχαρο, έλεγχος της αρτηριακής  πίεσης  και της χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη που σχετίζονται με απώλεια όρασης.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη και σχετίζεται με απώλεια όρασης.

Να τρώτε υγιεινά , να κάνετε άσκηση και να ρυθμίσετε το σωματικό σας βάρος στο  ιδανικότερο σημείο.

Πρέπει να υπάρχει μια άριστη σχέση του ασθενούς με διαβήτη με τον παθολόγο – διαβητολόγο , για την σωστή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου , γιατί όποια θεραπεία να γίνει στο οφθαλμό, εάν το σάκχαρο είναι αρρύθμιστο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητας υποτροπής της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.