Τα μυγάκια ή τα μαύρα στίγματα είναι μία περιγραφή του ασθενούς για κάποιες οπτικές διαταραχές που έχει .

Είναι σαν να βλέπει να πετάνε μύγες μπροστά από το οπτικό του πεδίο, ή ένα μαύρο στίγμα εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχε.

Τα μυγάκια ή τα μαύρα στίγματα,τις πιο πολλές φορές οφείλονται σε αποκόλληση του υαλώδους. Ενός gel δηλαδή που φυσιολογικά έχουμε μέσα στο μάτι. Βρίσκεται πίσω από την ίριδα και επεκτείνεται μέχρι τον οπίσθιο πόλο του οφθαλμού. Σκεφτείτε είναι σαν ένα μπαλόνι γεμάτο με ένα παχύρευστο υγρό. Αυτό το gel έχει κάποιες προσφύσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Όταν αυτό ,κατά κάποιο τρόπο ξεκολλάει από αυτές τις προσφύσεις ,τότε δίνει τέτοια συμπτώματα. Η αποκόλληση του υαλώδους συμβαίνει πολύ συχνά και σε πολλές καταστάσεις .Αυτές μπορεί να είναι ο διαβήτης,η υψηλή μυωπία,η μεγάλη ηλικία. Πιο συχνά είναι ιδιοπαθής , δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία που έχει γίνει .

Θεραπεία για την αποκόλληση του υαλώδους δεν υπάρχει .Μόνο σε περιπτώσεις,όταν υπάρχει και έντονη πύκνωση του σε διάφορα σημεία προκαλώντας τα λεγόμενα floaters .Εάν αυτά ενοχλούν πολύ την όραση του ασθενούς και την καθημερινή του ζωή, τότε μπορεί να γίνει ένα είδους laser.

Για τις μυοψίες,εκτός από την αποκόλληση του υαλώδους πολύ σημαντικό είναι να αποκλείσουμε άλλες περιπτώσεις που δίνουν τέτοια συμπτώματα.

Καταρχάς την οπή ή ρωγμή αμφιβληστροειδούς η οποία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την όραση του ασθενούς.Μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ,η οποία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με laser .
Άλλη αιτία για τις μυοψίες είναι οι φλεγμονές στο εσωτερικό του οφθαλμού, οι λεγόμενες ραγοειδίτιδες . Οι αιτίες για τέτοιες φλεγμονές είναι πολλές. Έτσι πρέπει να γίνει ένας εκτενής έλεγχος του οφθαλμού, εργαστηριακές εξετάσεις ακόμα και απεικονιστικός έλεγχος όπως ακτινογραφία θώρακος κτλ.
Στις υπόλοιπες αιτίες συγκαταλέγονται η αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού και όγκοι του βολβού.
Είναι πολύ σημαντικό από την στιγμή που θα καταλάβετε ότι βλέπετε μυγάκια ή έχετε κάποια άλλα παρόμοια συμπτώματα στην όρασή σας,να επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο .Θα πρέπει να γίνει ένας πλήρης έλεγχος και να αποτρέψετε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση