10 τρόποι για τη προστασία των ματιών σας το καλοκαίρι.

  Υπάρχει η αντηλιακή κρέμα για την προστασία του δέρματος σας από τον ήλιο το καλοκαίρι. Αλλά τι υπάρχει για την προστασία των ματιών ?
Παραθέτουμε 10 τρόπους προστασίας τους
1. Χρήση γυαλιών ηλίου με πλήρη προστασία από την UV ακτινοβολία του ηλίου
Γνωρίζοντας πλέον ότι το δέρμα σας χρειάζεται προστασία από την ακτινοβολία του ηλίου, είναι αναγκαία η χρήση γυαλιών ηλίου για τη προστασία των οφθαλμών. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα, πτερύγιο , καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδος και κακοήθειες γύρω από τα μάτια , στα βλέφαρα

2. Χρήση προστατευτικών γυαλιών στις πισίνες.
Εάν δεν έχετε πάει εδώ και καιρό για κολύμπι σε πισίνα, η πρώτες βουτιές θα σας είναι αρκετά ενοχλητικές στα μάτια. Το χλώριο το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των μικροβίων, είναι ερεθιστικός παράγοντας για τον οφθαλμό. Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε νερό της πισίνας μπορεί να μειώνει την αντοχή του επιθηλίου του κερατοειδούς, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για επιφανειακές εκδορές και μολύνσεις.

3. Συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή τριψίματος των ματιών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο και μόνο ο συχνός καθαρισμός των χεριών , μειώνει αποτελεσματικά τον κίνδυνο για λοιμώξεις .Αυτή η πρακτική είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών , όπως επιπεφυκίτιδας. Αποφεύγεται το τρίψιμο των ματιών έτσι ώστε μη μεταδώσετε κάποια μόλυνση στα μάτια.
4. Φοράτε καπέλο
Ακόμη και εάν φοράτε γυαλιά ηλίου , είναι εξαιρετικά χρήσιμο να φοράτε καπέλο για την προστασία των βλεφάρων σας από τον ήλιο.

5. Προστασία από διάφορα χημικά
Αν και κατά κύριο λόγο , τα χημικά εγκαύματα συμβαίνουν σε χώρους εργασίας, είναι πολύ πιθανόν να συμβούν και εκτός αυτούς. Για παράδειγμα από τη λακ μαλλιών, το χλώριο της πισίνας, καθαριστικά προϊόντα. Κάποια μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από κάποια άλλα. Χρειάζονται προστατευτικά γυαλιά για κάθε είδους εργασίας και προσοχή στον χειρισμο τοξικών υλών. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ξεπλύνετε αρκετά με νερό και ζητείστε ιατρική βοήθεια

Επίσης

6. Προστατέψε τε τα παιδια σας από τον ηλιο με τη σωστά γυαλιά ηλίου
Είναι πολύ σημαντική η προστασία των οφθαλμών από μικρή ηλικία μιας και γνωρίζουμε ότι η βλαβερή επιρροή του ηλίου είναι συσσωρευτική σε βάθος χρόνων. Συχνά αντηλιακό και γυαλιά ηλίου είναι η λύση .
7. Φορέστε προστατευτικά για τα μάτια κατά τις ασχολίες σας στην ύπαιθρο .
Πολλοί τραυματισμοί στο μάτι συμβαίνουν στη ύπαιθρο, από σκόνη , αέρα , ξένα σώματα όπως κλαδιά, φυτά , κα. Οι περισσότερες εκδορές στον κερατοειδή επουλώνονται σε μια με δύο ημέρες. Όταν όμως ο τραυματισμός είναι πιο βαρύς τότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η πρόληψη αυτών των τραυματισμών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην προστασία των οφθαλμών.
8. Πρέπει να τρώτε υγιεινά και να πίνετε αρκετό νερό
Ότι τρώτε επηρεάζει και την υγεία των ματιών σας. Υπάρχουν πολλές τροφές που βελτιώνουν την όραση . Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την ωχρά κηλίδα από τον ήλιο και την προοδευτική εκφύλιση της. Επίσης Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε και ψευδάργυρος βοηθούν στα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς. Η Βιταμίνη Α βοηθά στη ξηροφθαλμία .
Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης και της ξηροφθαλμίας. Όταν οι οφθαλμοί είναι ξηροί είναι και πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις και σε άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.
9. Χρηση Οφθαλμολογικών κολλυρίων
Μερικές φορές , παρολες τις προφυλάξεις , μπορεί να χρειαστεί να βάλετε καποια κολύρια. Τεχνητά δάκρυα είναι πάντα χρήσιμα, ειδικά εάν έχετε ήδη πρόβλημα με ξηροφθαλμία.
Φυσιολογικός ορός είναι χρησιμος σε περιπτωσεις που είστε στη θάλασσα και μπει άμμος μέσα στα μάτια, όπου δεν κάνει να τρίψετε τα μάτια ,άλλα να κάνετε πλύσεις με φυσιολογικό ορό, ή ακόμα και να βουτήξετε στη θάλασσα με ανοιχτά μάτια.
Βέβαια πρέπει πάντα να ζητήσετε τη γνώμη του οφθαλμιάτρου , για την κατάλληλη αγωγή και αντιμετώπιση
10. Να κάνετε σωστό ύπνο.
Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ξεκούρασή σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από 18 ώρες αϋπνίας, ο οργανισμός υποφέρει από μείωση στην νοητική και στην οπτική λειτουργία . Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο κίνδυνο κατά την βραδινή οδήγηση , κατά τη προσοχή των παιδιών κτλ.
Επίσης αυξάνεται η ξηροφθαλμία με συνέπεια το συχνό τρίψιμο των ματιών

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν στην σωστή υγεία των ματιών σας. Τον κύριο λόγο βέβαια έχουν τα γυαλιά ηλίου και τα προστατευτικά γυαλιά για κάθε είδους εργασία στην ύπαιθρο.
ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ