Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Botox

Το Botox ® είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου, για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης.
Το Botox ® στην ουσία είναι το εμπορικό όνομα της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α , η οποία είναι μία πρωτεΐνη και παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum. Είναι αναμφισβήτητα ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα η ιατρική για την εξαφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπο.
Αποτελεί παγκοσμίως την πιο δημοφιλή, ελάχιστα επεμβατική ιατρική αισθητική θεραπεία σε γυναίκες και άνδρες.
Κυκλοφορεί σε δύο (2 ) συσκευασίες: σαν Botox ® (Allergan) και σαν Dysport ® (Ipsen).

Πως δρα το Botox®/Dysport® ?

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του ανακαλύφθηκε το 1949, οπότε και βρέθηκε ότι αναστέλλει παροδικά την έκκριση ακετυλοχολίνης (ενός νευροδιαβιβαστή) από τις νευρικές απολήξεις των κινητικών νευρώνων, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι υπερβολικές συσπάσεις των μυών. Η πρωτεΐνη του Botox ®/ Dysport ® ηρεμεί-χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα, λόγω της μη σύσπασής τους, να εξαλείφονται οι ρυτίδες του προσώπου.
Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες : τις στατικές και τις δυναμικές. Οι στατικές είναι αυτές που υπάρχουν ενώ το πρόσωπο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές δημιουργούνται όταν το πρόσωπο εκφράζεται (ρυτίδες έκφρασης). Οι δυναμικές ρυτίδες με τη πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές.

Πού εφαρμόζεται το Botox® και πώς ?

Το Botox® / Dysport® εφαρμόζεται στους μύες του άνω προσώπου που προκαλούν τις ρυτίδες στο μέτωπο , στο μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια , στο λεγόμενο πόδι της χήνας. Κατά τη σωστή εφαρμογή του Botox® μπορούμε να επιτύχουμε εξάλειψη των ρυτίδων , ακόμα και ήπια ανύψωση των φρυδιών.
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη στον κάθε ασθενή. Δηλαδή ελέγχεται από τον ιατρό η μυϊκή διαμόρφωση του προσώπου σας, εφαρμόζοντας τη θεραπεία με τον καταλληλότερο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να είναι φυσικό.
Το πρόσωπο έτσι φαίνεται πιο ξεκούραστο , πιο νεανικό και πιο σφριγηλό.
Επίσης το Botox® / Dysport® εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις υπέρμετρης εφίδρωσης στη μασχαλιαία περιοχή ή στις παλάμες και στα πέλματα . Είναι ένα φαινόμενο αρκετά ενοχλητικό και κατά κάποιο τρόπο ντροπιαστικό , όπου η αυξημένη εφίδρωση στις μασχάλες λεκιάζει συνέχεια τα ρούχα στην περιοχή αυτή. Με το Botox® / Dysport® στην περιοχή αυτή μειώνεται κατά πολύ η εφίδρωση .
Το Botox® εγχύεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 3-5 ημέρες. Χρησιμοποιείται μία πολύ μικρή βελόνη – η μικρότερη σχεδόν που υπάρχει – οι ασθενείς πιθανόν να αισθανθούν μια πολύ ελαφρά και τελείως παροδική ενόχληση.

Μπορεί να συνδυαστεί το υαλουρονικό οξύ με Botox?

Σε πολύ βαθιές ρυτίδες, το Βotox®/Dysport ®καλό είναι να συνδυάζεται με τα ενέσιμα εμφυτεύματα (dermal fillers), όπως αυτά του υαλουρονικού οξέος. Όπου το υαλουρονικό οξύ δεν έχει κάποια επίπτωση στον μυ , αλλά ουσιαστικά γεμίζει το κενό στην ρυτίδα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις απώλειας όγκου, όπως τα χείλη , τα ζυγωματικά. Επίσης γύρω από τα μάτια , στην εξάλειψη των σημείων κούρασης , στις βαθιές ρυτίδες στο μεσόφρυο , στις ρινοχειλικές , στη διαμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου κ.α.

Τι πρέπει να προσέχετε μετά την εφαρμογή Botox ® ?

Τις πρώτες έξι (6) ώρες απαγορεύεται κάποιο είδος μασάζ στο πρόσωπο, κι αυτό για να μην μετακινηθεί το Βotox ®σε άλλες περιοχές. Εάν δεν γίνει προσεκτικά μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του βλεφάρου. Δεν πρέπει να ξαπλώσετε για 3 ώρες μετά τη εφαρμογή. Επίσης καλό είναι να αποφευχθεί έντονη άσκηση το πρώτο 24ωρο μετά την έγχυση του φαρμάκου , όπως και κάθε είδους θερμότητα στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε το Botox®, όπως πιστολάκι για τα μαλλιά ή ζεστό μπάνιο, διότι έτσι μειώνεται η δραστικότητα του φαρμάκου.
Τα αποτελέσματα διαρκούν από 3-6 μήνες. Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες πιθανόν να χρειαστεί μία επαναληπτική συνεδρία.

Σε ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να αρχίσει κανείς Βotox®/Dysport® ;

Εάν αρχίσετε τη χρήση του Βotox®/Dysport® νωρίς, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες, τότε έχετε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η καταλληλότερη ηλικία είναι μετά τα 30. Αρκετές φορές εφαρμόζεται και προληπτικά όταν πρωτοεμφανίζονται οι ρυτίδες , έτσι ώστε να μην γίνουν βαθύτερες

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του Botox® ?

Μετά τη θεραπεία μπορεί προσωρινά να εμφανισθεί τοπικά κοκκινίλα, μικρό οίδημα, μελανιά ή πονοκέφαλος .Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τέτοιες παρενέργειες οφείλονται στην μετακίνηση του υγρού του Botox® σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη παροδική ακινητοποίησή τους. Ωστόσο ακόμη και μια τέτοια σπάνια παρενέργεια είναι 100% αναστρέψιμη και παροδική.
Πρόκειται για μια ακίνδυνη μικροεπέμβαση αφού η ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι πρακτικά αμελητέα και φυσικά απόλυτα ελεγχόμενη. Η χρήση πιθανώς να αντενδείκνυται σε ασθενείς με μυοπάθεια, νευροπάθεια ή άλλες σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός.

Μύθοι και πραγματικότητα

Ο κύριος φόβος των γυναικών και των ανδρών είναι ότι το Βotox® μπορεί να αλλοιώσει και να παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να φαίνεται ένα παγωμένο πρόσωπο και ανέκφραστο. Πρόκειται για άλλον έναν μύθο. Το Botox® μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές αυτού να απαλύνουν. Η δοσολογία κατά αυτό τον τρόπο όταν είναι η σωστή και στα κατάλληλα ανατομικά σημεία, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο
Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε όταν ξεκινήσουν να κάνουν Botox® εάν θα χρειάζονται συνέχεια μετά να επαναλαμβάνουν την θεραπεία. Μύθος είναι η άποψη ότι αν κάποιος αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει τη θεραπεία θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του. Μετά την πάροδο της δράσης του, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά
To Botox ® είναι ακριβό φάρμακο. Η επιλογή φθηνών λύσεων και ‘προσφορών’ είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη. H διάλυση – αραίωσή του όταν δεν είναι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο δεν πρέπει να είναι η τιμή, αλλά η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας

Για κάθε επιπλέον πληροφορία και απορία που μπορεί να έχετε, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού να συζητήσουμε την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς, στο τηλέφωνο
210 8940854
Δημήτριος Ψαρράκος MD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ανδ.Παπανδρέου 22 , Γλυφάδα

Επικοινωνία