Laser miwpias

Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

 

Διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των επεμβάσεων οι οποίες αποβλέπουν στην διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (της μυωπίας, υπερμετρωπίας , αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) Το Laser είναι μια ασφαλής μέθοδος διόρθωσης διαθλαστικών ανωμαλιών, αλλά δεν είναι για όλους. Με τις σωστές μετρήσεις θα διαπιστωθεί εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για το Laser . Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υγιή μάτια είναι κατάλληλοι για διαθλαστικές επεμβάσεις.

 

Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική?

Διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των επεμβάσεων οι οποίες αποβλέπουν στην διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (της μυωπίας, υπερμετρωπίας , αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) Η διαθλαστική χειρουργική πραγματοποιείται με LASER και με χειρουργική επέμβαση ( ένθεση μόνιμου φακικού ενδοφακού )


Πως είναι η λειτουργία της όρασης?

Η λειτουργία του οφθαλμού και της όρασης είναι αρκετά πολύπλοκη. Σαν σχηματική απλούστευση μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί σαν μία φωτογραφική μηχανή, παλαιού τύπου, όταν ακόμα αυτές λειτουργούσαν με φιλμ. Οι ακτίνες του φωτός διέρχονται από το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού (τον κερατοειδή και τον κρυσταλοειδή φακό) σαν να είναι δηλαδή ο φακός της μηχανής, για να καταλήξουν στο οπίσθιο τμήμα του ματιού (τον αμφιβληστροειδή) ,ο όποιος προσομοιάζεται με το φιλμ της μηχανής. Από τον αμφιβληστροειδή ξεκινούν νευρικές ίνες οι οποίες μετά από μια σχετικά μεγάλη και πολύπλοκη οδό καταλήγουν στον εγκέφαλο , ώστε να σχηματισθεί η εικόνα. Οι ακτίνες του φωτός πρέπει να εστιάσουν σωστά στον αμφιβληστροειδή για να έχουμε μία καθαρή εικόνα. Κατά τη μυωπία η εικόνα εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με συνέπεια την θολή όραση. Στην υπερμετρωπία οι ακτίνες του φωτός που έρχονται από ένα αντικείμενο, εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα θολή ή μειωμένη όραση τόσο για μακριά όσο και για κοντά . Στον αστιγματισμό ο κάθετος μεσημβρινός του κερατοειδή έχει διαφορετική καμπυλότητα από αυτή του οριζόντιου έτσι οι ακτίνες δεν εστιάζουν σωστά. Τα γυαλιά οράσεως είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για τη διόρθωση της μυωπίας - υπερμετρωπίας - αστιγματισμού. Ο οφθαλμίατρός θα σας συνταγογραφήσει τους κατάλληλους φακούς επαφής και να σας δώσει τη βέλτιστη όραση. Το LASER εφαρμόζεται στον κερατοειδή και τροποποιεί το σχήμα του , αλλάζοντας έτσι την καμπυλότητα του, αποκαθιστώντας την καθαρή όραση.


Για ποιο λόγο να κάνω Laser ?

Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους είτε γιατί έχουν κουραστεί να τα φορούν, είτε γιατί η ποιότητα της όρασης δεν είναι τόσο καλή όσο φορώντας φακό επαφής. Παρόλα αυτά όμως δεν επιθυμούν να δοκιμάσουν να έχουν ένα ξένο σώμα πάνω στο μάτι τους. Επίσης άλλοι λόγοι που θέλουν να απαλλαγούν από τους φακούς επαφής είναι γιατί έχουν κουραστεί από την όλη διαδικασία καθαρισμού και περιποίησης των φακών, συνήθως αποκτούν δυσανεξία στους φακούς επαφής, όπως επίσης μπορεί να κάνουν συχνούς ερεθισμούς και κερατίτιδες. Η πιθανότητα λοίμωξης κερατοειδούς είναι μεγαλύτερη στους χρήστες φακών επαφής.


Πως λειτουργεί το LASER ?

laser

Το LASER μυωπίας είναι ένα Excimer Laser , δηλαδή λειτουργεί με συγκεκριμένη συχνότητα και έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , τα οποία το κάνουν να σμιλεύει τον κερατοειδή. Πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας των Laser , τα κάνει πολύ πιο αξιόπιστα και γρήγορα. Με συνέπεια η όλη επέμβαση να είναι πολύ άνετη για τον ασθενή,o κερατοειδής να εκτίθεται λιγότερο, αυτό όμως να μην μειώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Κατά την σμίλευση του κερατοειδούς αφαιρείται ένα συγκεκριμένο ποσό ιστού, αλλάζοντας έτσι την καμπυλότητα του κερατοειδή και την διαθλαστική του ικανότητα. Αλλάζοντας την καμπυλότητα του κερατοειδούς οι ακτίνες φωτός εστιάζουν στο σωστό σημείο, ο οφθαλμός γίνεται εμετρωπικός και η όραση καθαρή. Δεν είναι θερμικό laser,δεν παράγει δηλαδή θερμότητα, για αυτό ονομάζεται και «κρύο» laser.


Laser μυωπίας και προσδοκίες

Ο σκοπός του laser είναι ,διορθώνοντας τις διαθλαστικές ανωμαλίες, ο ασθενής να αποκτήσει άριστη όραση, να κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες μη φορώντας διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής. Ουσιαστικά ο στόχος είναι η καλύτερη μη διορθούμενη οπτική οξύτητα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (περίπου μετά τα 45 ) κάποιοι ασθενείς μπορεί να απογοητευτούν έχοντας την απαίτηση να βλέπουν καλά μακριά και κοντά, μετά το laser. Είναι η περίοδος που επέρχεται η πρεσβυωπία, μια φυσιολογική διαδικασία του οφθαλμού, κατά την οποία σταδιακά χάνει την ικανότητα προσαρμογής, δηλαδή να βλέπει καθαρά κοντινά αντικείμενα. Για αυτό σε ασθενείς που βρίσκονται κοντά σε πρεσβυωπική ηλικία, πρέπει να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αντιμετώπισης και της πρεσβυωπίας.


Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν προ της επεμβάσεως?

Για να διαπιστωθεί εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για επέμβαση Laser , πρέπει πρώτα να γίνουν μια σειρά μετρήσεων και εξετάσεων. Στο ιατρείο θα γίνει ένας πλήρης έλεγχος του οφθαλμού , που περιλαμβάνει την διάθλαση του με και χωρίς κυκλοπληγία (δηλαδή πόσους βαθμούς μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας έχετε), την βυθοσκόπηση με μυδριατικές σταγόνες, την εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία για την ανεύρεση τυχόν συνοδών παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την επέμβαση με Laser. Εάν φοράτε φακούς επαφής θα πρέπει να τους βγάλετε 1-2 εβδομάδες προ των εξετάσεων. Εκτός από τον ενδελεχή έλεγχο στο ιατρείο θα χρειαστεί να κάνετε και κάποιες εξετάσεις στο οφθαλμολογικό κέντρο που θα κάνετε την επέμβαση. Αυτές είναι η παχυμετρία του κερατοειδούς, η τοπογραφία του κερατοειδούς, η μέτρηση της ομαλότητας και της πρόσθιας επιφάνειας αλλά και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς, η μελέτη του μεγέθους της κόρης σε συνθήκες σκοτεινές και σε ημίφως . Οι παραπάνω μετρήσεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε παραπάνω από ένα μηχάνημα, ώστε να γίνει διασταύρωση των αποτελεσμάτων για την πιο έγκυρη μελέτη του κερατοειδούς. Mε βάση τον λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη τεχνική για την περίπτωσή σας.


Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές στις επεμβάσεις μυωπίας - υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού;

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στις επεμβάσεις μυωπίας - υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, οι οποίες βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιμετωπίσιμες. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι διεγχειρητικές , δηλαδή κατά τη διάρκεια της επέμβασης , ή μετεγχειρητικές. Παλαιότερα οι πιο συχνές διεγχειρητικές επιπλοκές ήταν σχετικές με το flap.Με την έλευση του femtosecond laser , η συχνότητα εμφάνισης τους έχει μειωθεί κατά πολύ. Πριν από την επέμβαση, θα σας εξηγήσω με κάθε λεπτομέρεια αυτές τις πιθανές επιπλοκές και πως αντιμετωπίζονται. Την ημέρα της επέμβασης, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μια έγγραφη συγκατάθεση (Informed Consent), δηλαδή ότι δέχεστε να υποβληθείτε στην επέμβαση με Laser και ότι έχετε ενημερωθεί για την διαδικασία. Η υπογραφή της συγκατάθεσης γίνεται με όλες τις επεμβατικές πράξεις.


Ποια είναι η διαδικασία κατά τη διάρκεια της επέμβασης?

laser

Την ημέρα της επέμβασης, θα σας ζητηθεί να φορέστε άνετα ρούχα, να αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων και μακιγιάζ, να γευματίστε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά, να έχετε ένα συνοδό για να σας φέρει σπίτι σας μετά την επέμβαση , διότι η όραση σας θα είναι θολή αμέσως μετά . Θα ξαπλώσετε ανάσκελα στο κρεβάτι της αίθουσας που περιέχει το σύστημα του laser. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μικροσκόπιο το οποίο συνδέεται με μία οθόνη υπολογιστή. Το κάθε μάτι γίνεται ξεχωριστά. Στην αρχή καλύπτεται ο ένας οφθαλμός με ένα αποστειρωμένο κάλυμμα, το οποίο απομονώνει τον οφθαλμό από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες. Τοπικές αναισθητικές σταγόνες ενσταλάσονται ώστε να μην υπάρχει πόνος ούτε κάποια ενόχληση. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα μπορείτε να συνομιλούμε και να σας δίνω οδηγίες για τη επέμβαση. Στη μέθοδο LASIK, με τη χρήση του laser δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή (Femto Lasik). Αμέσως μετά ανασηκώνεται αυτός ο κρημνός, σαν καπάκι και εφαρμόζεται το excimer laser για την αφαίρεση του επιθυμητού ποσού ιστού του κερατοειδούς. Εσείς θα κοιτάτε ευθεία πάνω σε ένα πράσινο φωτάκι. Κατά αυτό τον τρόπο σας βοηθάει να προσηλώσετε σε αυτό το σημείο και το μάτι σας να παραμένει σταθερό. Σε λίγα δευτερόλεπτα ολοκληρώνεται η θεραπεία και επανατοποθετείτε ο κρημνός στη θέση του . Έπειτα ενσταλάσονται σταγόνες και η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο άλλο μάτι. Εάν επιλεγεί η μέθοδο Trans-PRK , κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι παρά μόνο αυτό που κρατά το μάτι ανοιχτό και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το laser και αμέσως μετά εφαρμόζεται το laser για την αφαίρεση του ιστού και την σμίλευση του κερατοειδούς. Η μέθοδος αυτή απαιτεί ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο και εξοικονομεί περισσότερο κερατοειδικό ιστό. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου θα τα συζητήσουμε με κάθε λεπτομέρεια προ της επεμβάσεως , ώστε να μην έχετε κάποια απορία για την όλη διαδικασία.


Eαν κινηθώ κατά τη διάρκεια του Laser θα γίνει ζημιά?

Αρκετοί ασθενείς έχουν αυτή την απορία. Το μηχάνημα του laser είναι εξοπλισμένο με ένα χαρακτηριστικό, το Eye Tracker. Αυτό σημαίνει ότι ο οφθαλμός έχει αναγνωριστεί από το μηχάνημα και κατά τη διάρκεια του laser , εντοπίζει ακόμα και την παραμικρή κίνηση του οφθαλμού. Στις μικρές κινήσεις του οφθαλμού, το laser ακολουθεί και προσαρμόζεται, ενώ σε περίπτωση μεγάλης κίνησης η διαδικασία διακόπτεται. Κατά αυτό τον τρόπο η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και στην περίπτωση της κίνησης του ασθενούς για οποιονδήποτε λόγο.


Θα πονέσω κατά τη διάρκεια της επέμβασης?

Η επέμβαση laser δεν είναι επώδυνη. Προ της επεμβάσεως γίνεται ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων . Εάν υπάρχει κάποιου είδους ανησυχίας ή άγχους, μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό.


Γιατί η χρήση του Femtosecond laser ?

Για τη δημιουργία του κρημνού(flap) στη μέδοθο LASIK , υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε χρησιμοποιείται ο μηχανικός μικροκερατόμος, είναι ένα πολύ εξειδικευμένο εργαλείο , μεγάλης ακριβείας, το οποίο βέβαια και δεν υστερεί σε ασφάλεια. Είτε ο κρημνός δημιουργείται με το Femtosecond Laser. Δημιουργεί το flap του κερατοειδούς με περισσότερο έλεγχο, ακρίβεια και ασφάλεια. Δεν υπάρχουν «εκπλήξεις» στον υπολογισμό και στη δημιουργία του κρημνού, για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται και πιο συχνά όταν το πάχος του κερατοειδούς είναι λεπτό και χρειάζεται ένα πιο λεπτό flap. Femtosecond είναι ένα εκατομμυριοστό του νανοδευτερόλεπτου και είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία λέιζερ.


Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος Laser;

laser μυωπίας

Οι παρακάτω προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται από τον υποψήφιο για διαθλαστική χειρουργική. Να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας. Να μην έχετε χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς. Να είναι σταθερή η μυωπία ή υπερμετρωπία για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο, ή έστω να υπάρχει μικρή διακύμανση μικρότερη της μισής διοπτρίας. Εάν είστε γυναίκα, πρέπει να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε. .Αν πληρείτε τις προϋποθέσεις αυτές, μπορείτε να προχωρήσετε στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο στο ιατρείο, όπου θα γίνει μία σειρά από μετρήσεις και εξετάσεις για να διερευνηθεί η γενικότερη υγεία των ματιών σας. Βάσει των αποτελεσμάτων του ελέγχου, θα συζητήσουμε μαζί όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι εντελώς απαραίτητος διότι ένα μικρό ποσοστό δεν μπορεί να κάνει επέμβαση Laser .


Μερικές πληροφορίες για τη μέθοδο LASIK

H μέθοδος Lasik αποτελεί την πιο δημοφιλή και πιο συχνά εφαρμοζόμενη τεχνική εδώ και περίπου 25 έτη. Στην τεχνική LASIK, δημιουργείται ένας κρημνός /flap (σαν καπάκι) στην ανώτερη στοιβάδα του κερατοειδούς με femtosecond laser, αυτός διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο κερατοειδή και στη συνέχεια γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer laser. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού στην αρχική του θέση,χωρίς ράμματα αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη. Το Excimer Laser αρχικά εφευρέθηκε από εταιρία υπολογιστών και νέας τεχνολογίας, προσανατολισμένο στην τεχνολογία του μικροτσίπ. Στην Οφθαλμολογία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1983, για την αφαίρεση ουλοποιητικού ιστού από τον κερατοειδή. Σήμερα, εκατομμύρια επεμβάσεις με τεχνικές Laser έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες. Η επέμβαση διόρθωσης της όρασης με Laser εγκρίθηκε από το FDA το 1995, μετά από πολυετείς μελέτες. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.500.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Το Εxcimer Laser αφαιρεί κερατοειδικό ιστό με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα και γι’ αυτό λέγεται «κρύο» Laser. Κατά αυτό τον τρόπο αλλάζει η καμπυλότητα του κερατοειδούς και η διάθλαση του ματιού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος, που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα Femtosecond lasers είναι laser νεότερης τεχνολογίας, που χρησιμοποιούν παλμό πάρα πολύ μικρής χρονικής διάρκειας 10-16/sec. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας να εφαρμόζεται για πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να δημιουργεί στους ιστούς μια μικροσκοπική αλλαγή που μοιάζει με «έκρηξη». Το Femtosecond Laser έχει πολλές κλινικές εφαρμογές στην Οφθαλμολογία, εκτός από το Laser μυωπίας/υπερμετρωπίας. Χρησιμοποιείται επίσης στη τμηματική ή διαμπερή μεταμόσχευση κερατοειδούς, στο χειρουργείο καταρράκτη, στην ένθεση κερτατοειδικών δακτυλίων κ.α. Μία από τις πιο σημαντικές τους εφαρμογές είναι στις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής και συγκεκριμένα στην επέμβαση LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Αν και ο μηχανικός μικροκερατόμος χρησιμοποιείται ακόμα από μερικούς χειρουργούς , προσωπικά χειρουργώ και χρησιμοποιώ για την δημιουργία του κρημνού το Femtosecond Laser, το οποίο όπως προανέφερα είναι πιο ασφαλές και χρησιμοποιείται και σε μεγαλύτερες μυωπίες .


laser miwpias

Τι είναι το PRK?

Η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή), γίνεται κατ’ ευθείαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Περιγράφεται σαν επιφανειακή σμίλευση και προϋποθέτει την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς και στην συνέχεια γίνεται η σμίλευση με Εxcimer Laser πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδούς, για την αφαίρεση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. . Δεν δημιουργείται κάποια τομή ή κρημνός στον κερατοειδή. Είναι κατάλληλη για ασθενείς οι οποίοι θέλουν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής αλλά είναι ακατάλληλοι για την LASIK. Παλαιότερα το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείτο με διάλυμα αραιωμένης αλκοόλης ή με κατάλληλο ειδικό «βουρτσάκι» . Πλέον όμως η εξέλιξη των Lasers και η βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK . Σε αυτή τη μέθοδο το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το λέιζερ. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Προσωπικά η μέθοδος εκλογής που χρησιμοποιώ και χειρουργώ τους ασθενείς μου είναι η τεχνική Trans-PRK. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης. Tα αποτελέσματα της Trans-PRK είναι τα ίδια με τη μέθοδο Lasik .To μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να μην υπάρχει flap στον κερατοειδή. Μετά από κάθε τεχνική επιφανειακής σμίλευσης τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί θεραπευτικοί φακοί επαφής για 4-5 ημέρες , για την προστασία του κερατοειδούς.


Ποια τεχνική είναι καλύτερη?

Δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη τεχνική στο Laser μυωπίας. Τα αποτελέσματα είναι τελικά ισοδύναμα. Ο χειρουργός επιλέγει την τεχνική ανάλογα με το προφίλ του υποψήφιου και τις ανάγκες του αλλά κυρίως με τις παραμέτρους του ματιού του και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς. Γενικά, η LASIK έχει πιο γρήγορη αποκατάσταση της όρασης και μηδενικές ενοχλήσεις μετά την επέμβαση. Όμως η δημιουργία flap μπορεί να έχει κάποιους περιορισμούς. Αντίθετα η PRK είναι λιγότερο χειρουργική τεχνική αλλά η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο σταδιακή και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις διαρκούν 2-3 εικοσιτετράωρα. Οι προεχγειρητικές εξετάσεις και μετρήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Ένας λεπτός κερατοειδής που δεν επιτρέπει την δημιουργία κρημνού είναι ένα βασικό κριτήριο. Επίσης, τοπογραφικοί χάρτες με δυσαναλογίες επίσης μπορεί να αποτελέσουν κριτήριο για να γίνει η Τrans-PRK και όχι LASIK. Η τελική επιλογή συζητείται πάντα με τον υποψήφιο και επιλέγεται από το οφθαλμίατρο. Μαζί θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής και θα έχετε την ευχέρεια να με ρωτήσετε και να σας λύσω κάθε απορία που μπορεί να έχετε .