xeirourgeio katarrakti

Καταρράκτης οφθαλμών. Ποια είναι η αιτιολογία εμφάνισης του? Σύγχρονη θεραπεία και αντιμετώπιση του .

 

Είναι μια συχνή πάθηση του οφθαλμού, η εμφάνιση της είναι κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία και το κύριο σύμπτωμα της είναι η μείωση της όρασης , η διαταραχή αντίληψης χρωμάτων και η μείωση της φωτεινότητας των αντικειμένων. Το χειρουργείο καταρράκτη είναι η αντιμετώπισή του.

 

Ποιες οι αιτίες του καταρράκτη ?

Η κυριότερη αιτία είναι η ηλικία , δηλαδή η γήρανση του φακού . Συστημικές παθήσεις σχετίζονται με τον καταρράκτη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μυοτονική δυστροφία κ.ά Δευτερογενή καταρράκτης εμφανίζεται από διάφορες παθήσεις του οφθαλμού, όπως φλεγμονές (ραγοειδίτιδα) , τραυματισμό του οφθαλμού , υψηλή μυωπία. Επίσης και η χρήση κορτιζόνης μπορεί να δημιουργήσει καταρράκτη , καθώς και άλλα φάρμακα όπως οι στατίνες. Το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και ορμονικές θεραπείες επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε καταρράκτη.


Ποια είναι η θεραπεία του Καταρράκτη ?

Καταρράκτης

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι χειρουργική. Κατά το χειρουργείο καταρράκτη ο θολός φακός αφαιρείται με τη μέθοδο της φακοθρυψίας και αντικαθίσταται από ένα μόνιμο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό.Γίνεται μέσα από μικροσκοπική τομή, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων. Είναι από τις πλέον διαδεδομένες και ασφαλείς επεμβάσεις παγκοσμίως. Ο φακός αυτός διατηρείται εφ΄ όρου ζωής, είναι καλά ανεκτός από το μάτι και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Το χειρουργείο καταρράκτη πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία , με οφθαλμικές σταγόνες κατά κύριο λόγο ( κολλύριο) . Kατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο ασθενής δεν πονάει. Ο ασθενής μένει μόνο λίγη ώρα στη κλινική μετά το χειρουργείο, και φεύγει την ιδία μέρα . Δεν χρειάζεται νοσηλεία . Μετά το χειρουργείο θα σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και η φαρμακευτική αγωγή , δηλαδή κάποια κολλύρια που θα χρειαστεί να βάζετε για ένα διάστημα. Τα κολλύρια αυτά σας προστατεύουν από κάποια πιθανή φλεγμονή ή λοίμωξη


Πότε πρέπει να γίνει το χειρουργείο καταρράκτη?

Η πιο συχνή ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι η επιθυμία του ασθενούς για βελτίωση της όρασης και η όχληση του από την μη καθαρή όραση . Η απόφαση δεν βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς αλλά κυρίως στην επίπτωση που έχει η μείωση αυτή στις δραστηριότητές του. Για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ασθενείς όπου η μείωση της όρασης μπορεί να είναι επικίνδυνη ,για πιθανούς τραυματισμούς, τότε η απόφαση να γίνει το χειρουργείο καταρράκτη μπορεί να είναι πιο άμεση. Επίσης σε πιο νεαρές ηλικίες όπου οι απαιτήσεις του ατόμου, επαγγελματικές ή μη, είναι μεγάλες,(όπως σε έναν επαγγελματία οδηγό) τότε το χειρουργείο καταρράκτη μπορεί να επισπευσθεί. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές, θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να χειρουργείται ένας καταρράκτης που έχει μειώσει κατά 50% την όραση του ασθενούς. Επίσης σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να αφαιρείται ο θολωμένος φακός για τη σωστή παρακολούθηση του βυθού καθώς και την ενδεχόμενη εφαρμογή Laser. Με τις νέες μεθόδους, όσο πιο σύντομα γίνει η επέμβαση, τόσο πιο ασφαλής θα είναι. Όταν λοιπόν ένας ασθενής δυσκολεύεται να διαβάσει, να δει τηλεόραση, να περπατήσει με ασφάλεια, να εργαστεί, να κάνει γενικά τα πράγματα που θέλει με ευχέρεια ενδείκνυται να πραγματοποιήσει τη χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη του. Μαζί με τον χειρουργό οφθαλμίατρο θα συζητηθεί σε ποια κατάσταση είναι ο καταρράκτης και εάν χρειάζεται αφαίρεση ή όχι.


Ποιες οι επιπλοκές του χειρουργείου αφαίρεσης καταρράκτη?

χειρουργείο καταρράκτη

Όπως και κάθε χειρουργική πράξη , υπάρχει και εδώ ένα μικρό ποσοστό κινδύνου επιπλοκών. Αυτές περιλαμβάνουν τις διεγχειρητικές επιπλοκές, όπως είναι αιμορραγία, ρήξη οπισθίου περιφακίου ,κάποια άλλη βλάβη στο εσωτερικό του οφθαλμού , παροδική αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Στις μετεγχειρητικές επιπλοκές συμπεριλαμβάνονται η φλεγμονή, η κερατίτιδα, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Κατά το χειρουργείο πρέπει να αφήσουμε το περιφάκιο του φακού στη θέση του. Είναι μία πολύ λεπτή διαφανής μεμβράνη που περιβάλει τον φακό του οφθαλμού. Αυτό χρησιμοποιείται ώστε εκεί θα μπει ο ενδοφακός. Σε μερικούς ασθενείς υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δευτερογενής θόλωση του σάκου του περιφακίου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε χρονικό διάστημα που εξαρτάται κάθε φορά από τον οργανισμό του ασθενούς. Σαν σύμπτωμα αυτή η θόλωση , έχει την σταδιακή μείωση της όρασης του ασθενούς. Η αντιμετώπιση είναι με ΥΑG-Laser καψουλοτομή. Δημιουργείται δηλαδή με laser ένα μικρό άνοιγμα στο περιφάκιο ώστε ο ασθενής να μπορέσει να δει καθαρά.


Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά το χειρουργείο καταρράκτη?

Καταρράκτης

Αποφύγετε να μπει σαπούνι ή νερό στον χειρουργημένο οφθαλμό. Κρέμες, λοσιόν και μακιγιάζ να αποφεύγονται. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω από το σπίτι. Το περπάτημα όπως και το μαγείρεμα επιτρέπονται. Πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά και μην αγγίζετε ή τρίβετε τον χειρουργημένο οφθαλμό. Μην κολυμπήσετε, σηκώσετε βάρος ή εμπλακείτε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μην εμπλέκεστε σε δραστηριότητες που φέρουν σε άμεση επαφή το μάτι σας. Όχι άρση βαρών στο γυμναστήριο, μπορείτε να κάνετε αεροβική γυμναστική. Μπορεί να υπάρχει φαγούρα, ελαφριά ερυθρότητα ή και μικρή δυσφορία. Αυτά τα συμπτώματα σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν. Μετά το μήνα θα σας δοθεί συνταγή για καινούργια γυαλιά. Μπορεί να μην χρειάζεται καμία διόρθωση για μακριά, αλλά για την ανάγνωση, θα χρειαστείτε γυαλιά.

 

Δημήτριος Δ.Ψαρράκος - Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ανδρέα Παπανδρέου 22, Γλυφάδα
Τηλ 2108940854
Email : dpsarrakos@gmail.com