Αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός είναι μια διαθλαστική ανωμαλία στην καμπυλότητα του κερατοειδή ή/και του φακού του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδή. Φυσιολογικά οι ακτίνες του φωτός διαπερνούν τα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού και εστιάζονται στο πίσω μέρος του οφθαλμού , στον αμφιβληστροειδή ,πάνω στην ωχρά κηλίδα. Κατά αυτό τον τρόπο η όραση είναι ευκρινής.Όταν ο κάθετος μεσημβρινός του κερατοειδή έχει διαφορετική καμπυλότητα από αυτή του οριζόντιου, το αποτέλεσμα είναι οι ακτίνες του φωτός να μη διαθλώνται ομοιόμορφα και να προκαλούν δυο διαφορετικά είδωλα στον αμφιβληστροειδή. Αυτός είναι ο αστιγματισμός. Συνήθως οι άνθρωποι γεννιούνται με αστιγματισμό, με ή χωρίς άλλη διαθλαστική ανωμαλία, όπως μυωπία ή υπερμετρωπία. Στην ενήλικη ζωή ο αστιγματισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας βλάβης στον κερατοειδή (πχ. κερατόκωνος, λοίμωξη, τραυματισμός, χειρουργική επέμβαση).
Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού?
Η όραση είναι θολή, υπάρχει παραμόρφωση αντικειμένων , κούραση του οφθαλμού στο διάβασμα , πονοκέφαλος, όπως και η προσπάθεια του ασθενή να δει πιο καθαρά κλείνοντας λίγο τη βλεφαρική σχισμή.
Μικρού βαθμού αστιγματισμοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα σε νεαρές ηλικίες, αλλά με την πάροδο της ηλικίας είναι δυνατόν να εμφανιστούν προβλήματα.
Προσοχή χρειάζεται στην παιδική ηλικία όπου μεγάλου βαθμού αστιγματισμοί μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία.
Πως αντιμετωπίζεται ο αστιγματισμός;
Η αντιμετώπιση του αστιγματισμού είναι με διορθωτικά γυαλιά. Κατά την συνταγογράφηση των διορθωτικών γυαλιών περιγράφεται η δύναμη σε διοπτρίες του φακού όπως επίσης και οι μοίρες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθεί ο κυλινδρικός διορθωτικός φακός. Επίσης υπάρχουν και φακοί επαφής οι οποίοι διορθώνουν αστιγματισμό. Ονομάζονται τορικοί φακοί επαφής.