Τι είναι το χαλάζιο?
Tο χαλάζιο στην αρχή μιμείται την κρίθη . Είναι απόφραξη ενός Μεΐβομιανού αδένα .
Αδένας ο οποίος εκκρίνει σμήγμα για τη σωστή λίπανση των δακρύων. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, και συνήθως οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες, ενώ πολλές φορές σχετίζεται με συστηματική νόσο, όπως είναι η ροδόχρους ακμή. Φαίνεται σαν ερυθρότητα και διόγκωση, μπορεί να είναι ορατό στην εξωτερική επιφάνεια του βλεφάρου ή
να φαίνεται εσωτερικά μόνο με την αναστροφή του βλεφάρου. Μπορεί να είναι και επώδυνο , κατά κύριο λόγο όμως είναι ανώδυνο.
Ποια η αντιμετώπιση του χαλάζιου?
Θερμά επιθέματα πολλές φορές τη μέρα με ή χωρίς τη χρήση οφθαλμικής αλοιφής, που περιέχει κορτιζόνη και αντιβιοτικό, συνήθως φτάνουν για να υποχωρήσει το χαλάζιο. Αν μετά την υποχώρηση της οξείας φλεγμονής η διόγκωση παραμένει, παρά την φαρμακευτική θεραπεία, τότε το χαλάζιο μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.
Γίνεται με αναστροφή του βλεφάρου , με τοπική αναισθησία , και μια μικρή τομή εσωτερικά και καθαρισμός του χαλάζιου. Επειδή η τομή γίνεται στο εσωτερικό του βλεφάρου, δεν χρειάζονται ράμματα . Το μάτι θα παραμείνει κλειστό για μία ημέρα και το οφθαλμικό κάλυμμα θα το αφαιρέσουμε την επόμενη μέρα στο ιατρείο.