Δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα

 

Τι είναι η δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα είναι η λοίμωξη του δακρυϊκού ασκού. Είναι μια συχνή κατάσταση, που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τα βαθιά γεράματα και οφείλεται σε απόφραξη της δακρυϊκής οδού, με αποτέλεσμα τα δάκρυα να μην παροχετεύονται προς τη μύτη, να λιμνάζουν στον ασκό και να οδηγούν στην ανάπτυξη μικροβίων και λοίμωξης.

 

Ποια είναι τα αίτια της δακρυοκυστίτιδας;

Η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου που αποτελεί την πιο συχνή αιτία της νεογνικής δακρυοκυστίτιδας μπορεί να σχετίζεται με διαταραχή της ανάπτυξης των οστών της ρινικής κοιλότητας ή του προσώπου.

Τα αίτια της δακρυοκυστίτιδας, όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι πολλά :
Τραύμα στα ρινικά οστά, λοίμωξη της ρινικής κοιλότητας, ατροφική ρινίτιδα, όγκοι της ρινικής κοιλότητας ή των παραρίνιων κόλπων (ηθμοειδίτιδα), ξένο σώμα στη ρινική κοιλότητα, σκολίωση διαφράγματος, λίθοι του ασκού, χρόνια στένωση δακρυϊκού σωληναρίου

 

Ποια είναι συμπτώματα της δακρυοκυστίτιδας;

Πόνος, οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος στην άνω πλευρά της μύτης κοντά στο μάτι, πυώδεις εκκρίσεις, δακρύρροια.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση της δακρυοκυστίτιδας;

Αντιβίωση από το στόμα είναι απαραίτητη στην οξεία φάση, ενώ θερμά επιθέματα βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί εξωτερική διάνοιξη του ασκού ώστε να παροχετευτεί το πύον.

Στις χρόνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, που λέγεται ασκορινοστομία, και μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε εξωτερικά από το δέρμα και το ρινικό οστό είτε εσωτερικά από τη μύτη ενδοσκοπικά.