Διαβήτης και οφθαλμός!

Διαβήτης και οφθαλμός.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με Σακχαρωδη Διαβητη
Στην Ευρώπη του σήμερα, 58 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη. Εως το 2045 ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα 67 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι διαβητικοί ασθενείς πλησιάζουν τις 600.000 ενώ οι αδιάγνωστοι φτάνουν τις 200.000. Η Διεθνής Ομοσπονδία εκτιμά ότι το 2045, περίπου 650.000 Έλληνες θα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και 232.000 θα έχουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες της καρδιαγγειακής νόσου. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα παραγωγικής ηλικίας.Επίσης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
Μπορεί συχνά να προληφθεί με έγκαιρη ανίχνευση, σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη σας και τακτικές εξετάσεις οφθαλμών που εκτελούνται από τον οφθαλμίατρο σας.

Τα συμπτώματα και επιπτώσεις στους οφθαλμούς είναι διακυμάνσεις στην όραση , δημιουργία σκοτωμάτων ή ελλειμμάτων στο οπτικό πεδίο. Θολή ή στρεβλή όραση, διαταραχές στον κερατοειδή όπως μειωμένη επούλωση σε κερατοειδικούς τραυματισμούς.Επίσης διπλή όραση , άλγος στους οφθαλμούς, διαταραχές στην κοντινή όραση μη σχετιζόμενες με πρεσβυωπία, καταρράκτη
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβη στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είτε αιμορραγούν είτε έχουν διαρροή.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια διακρίνεται σε στάδια, αναλόγως με τις βλάβες που προκαλούνται στον αμφιβληστροειδή.

Ο ελεγχος του σακχαρου στο αίμα σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με συνοδευτική απώλεια όρασης.
Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) έχει συσχετιστεί με βλάβη των ματιών που σχετίζεται με τον διαβήτη. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει μεγαλύτερο ρυθμό εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε διαβητικές γυναίκες όταν μείνουν έγκυες.
Φυσικά, όσο περισσότερο έχετε διαβήτη, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε απώλεια όρασης.
Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι είναι το Α και το Ω στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διαβήτη.
Ο οφθαλμίατρός σας μετά από ένα πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και βυθοσκόπηση θα σας εξηγήσει εάν υπάρχει κάποια βλάβη στα μάτια . Ακομα κάθε πότε θα χρειάζεστε έλεγχο, εάν χρειάζεται κάποια περαιτέρω εξέταση και εάν χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση ή θεραπεία.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια