Πτερύγιο

Πτερύγιο είναι μια τριγωνική υπερυψωμένη βλάβη του σκληρικού επιπεφυκότα που εισβάλλει προς τον κερατοειδή χιτώνα. Πρόκειται για μη καρκινοματώδη κατάσταση, που όμως περιέχει αγγεία και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλών, οι οποίες ενίοτε παραμορφώνουν το σχήμα του οφθαλμού και προκαλούν αστιγματισμό. Όπως και στα στεάτια ενοχοποιείται η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία για το σχηματισμό τους. Δηλαδή η πολύωρη έκθεση στον ήλιο και η ξηροφθαλμία επίσης.

 

 

Ποια τα συμπτώματα του πτερυγίου?

Συνήθως αναπτύσσονται προς την πλευρά του βολβού που είναι κοντά στη μύτη και επηρεάζουν τον ένα ή και τους δύο οφθαλμούς. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ήπιες αλλοιώσεις δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και δε χρειάζονται θεραπεία. Μερικά πτερύγια παρουσιάζουν πάχυνση και ερεθισμό, φλεγμαίνουν και φαίνονται άσχημα ή προκαλούν αίσθηση ενός ξένου σώματος στον οφθαλμό.

 

Ποια η θεραπεία του πτερυγίου ?

Εξαρτάται από το μέγεθος, την ταχύτητα ανάπτυξης και τα συμπτώματα που προκαλεί. Σε φλεγμονές συνταγογραφούνται σταγόνες φυσιολογικών δακρύων, ήπια κορτιζονούχα κολλύρια ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS). Πολλές φορές επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση του πτερυγίου όταν επηρεάζεται η όραση του ασθενή από τον αστιγματισμό που προκαλείται ή όταν το πτερύγιο ΄προχωράει΄ προς το κέντρο του κερατοειδούς (οπτικός άξονας).

Η υποτροπή είναι αρκετά συχνή μετά χειρουργική αφαίρεση, σε ποσοστό μέχρι και 40%. Για την αποφυγή των υποτροπών συνήθως χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η μιτομυκίνη, ένας αντιμεταβολίτης που συμβάλλει στην αποτροπή της ανάπτυξης ιστού στο σημείο της αφαίρεσης.