Διαθλαστική επέμβαση PRK, τι είναι και σε τι διαφέρει με την LASIK στο laser μυωπίας.
Η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) είναι ένας τύπος διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση της μυωπίας (μυωπία), της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.Στο laser μυωπίας η σμίλευση κερατοειδούς γίνεται κεντρικά.Στο laser υπερμετρωπίας γίνεται περιφερικά.
Το PRK ήταν ο πρώτος τύπος χειρουργικής επέμβασης ματιών λέιζερ για διόρθωση όρασης και είναι ο προκάτοχος της δημοφιλούς διαδικασίας LASIK. Αν και η αποθεραπεία στο PRK διαρκεί λίγο περισσότερο από την LASIK, η PRK εξακολουθεί να εκτελείται συχνά και προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι του LASIK για ορισμένους ασθενείς.

Όπως το LASIK και άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων με λέιζερ, το PRK λειτουργεί με ανασχηματισμό του κερατοειδούς χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ excimer, επιτρέποντας στο φως που εισέρχεται στο μάτι να εστιάζεται κατάλληλα στον αμφιβληστροειδή για καθαρή όραση.
Η κύρια διαφορά μεταξύ PRK και LASIK είναι το πρώτο βήμα των διαδικασιών.
Στο LASIK δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός στον κερατοειδή χιτώνα με ένα μικροκερατόμο ή ένα femtosecond λέιζερ. Αυτό ο κρημνός ανασηκώνεται για να εκθέσει τον υποκείμενο κερατοειδή ιστό και επανατοποθετείται μετά την σμίλευση του κερατοειδούς χιτώνα με το laser, χωρίς ράμματα.
Στην PRK, το λεπτό εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς (επιθήλιο) απομακρύνεται πριν από την σμίλευση του υποκείμενου κερατοειδούς ιστού με ένα λέιζερ. Το ίδιο το επιθήλιο αναγεννιέται μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
PRK έναντι LASIK
Τα τελικά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης PRK είναι συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα του LASIK, αλλά η αρχική ανάκτηση στο PRK είναι πιο αργή, διότι χρειάζονται λίγες μέρες για να αναγεννηθούν τα νέα επιθηλιακά κύτταρα και να καλυφθεί η πρόσθια επιφάνεια του ματιού.

Υπάρχει επίσης διακυμάνσεις στην ποιότητα της όρασης κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς με LASIK η όρασή τους σταθεροποιείται πιο γρήγορα, ενώ η βελτίωση της όρασης στο PRK είναι βαθμιαία.
Η PRK, ωστόσο, προσφέρει κάποια ξεχωριστά οφέλη.
Επειδή η χειρουργική επέμβαση PRK δεν δημιουργεί το κρημνό του κερατοειδούς ,ολόκληρο το πάχος του υποκείμενου στρώματος είναι διαθέσιμο για θεραπεία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο αν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός για το LASIK ή αν εχει ηδη υποβληθεί καποιος ασθενής προηγουμένως στο LASIK και επομένως έχετε έναν λεπτότερο υπολειπόμενο κερατοειδή χιτώνα. Δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος επιπλοκών του κρημνού και μειώνεται ο κίνδυνος αφαίρεσης πάρα πολύ του κερατοειδικού ιστού.
Πως πραγματοποιείται?
Η πλέον καινούργια μέθοδος του PRK είναι το trans-PRK.Αρχικά αφαιρείται ένα κεντρικό λεπτό στρώμα του επιθήλιου κερατοειδούς με ένα ειδικό laser και αμέσως μετά αναδιαμορφώνεται η καμπυλότητα του κερατοειδούς. Έπειτα τοποθετείται ένας φακός επαφής ο οποίος μένει στο μάτι για 3 ημέρες, εως ότου επουλωθεί το επιθήλιο επέμβαση κρατάει μερικά δευτερόλεπτα.
Χρειάζεται ο ασθενής να μείνει χωρίς φακούς επαφής τουλάχιστον για 2 εβδομάδες. Γίνεται ο απαραίτητος ενδελεχής προεγχειρητικος έλεγχος ώστε να δούμε εάν πληρουνται οι προϋποθέσεις για να γίνει το laser και αποφασίζεται ποιο τεχνική θα πραγματοποιηθεί.
Η ασφάλεια , αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα είναι οι προτεραιότητες στο ιατρείο μας
Δημήτριος Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Τηλ.2108940854