Θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς
Τι είναι η Θρόμβωση Φλέβας Αμφιβληστροειδούς;
Η θρόμβωση της αμφιβληστροειδικής φλέβας είναι συχνή αγγειακή διαταραχή και μία από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης.
Αν το κώλυμα βρίσκεται στο οπτικό νεύρο η απόφραξη αφορά σε ολόκληρη τη φλέβα και λέγεται θρόμβωση κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδή. Αν το κώλυμα βρίσκεται περιφερικά και συνήθως σε σημείο όπου η φλέβα διασταυρώνεται με αρτηρία, τότε λέγεται θρόμβωση κλάδου φλέβας.
Η απόφραξη της φλέβας ή κλάδου της, συμβαίνει συνήθως μετά το 50ο έτος της ηλικίας και σχετίζεται συχνά με αρτηριακή υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, αλλά όχι με καρδιαγγειακά νοσήματα. Θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδή σε νεότερες ηλικίες μπορεί να σχετίζεται με συστηματικό νόσημα.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες θρόμβωσης της φλέβας αμφιβληστροειδoύς;
Τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αναγνωριστεί συγκεκριμένο αίτιο που προκάλεσε τη θρόμβωση.
Η απόφραξη της κεντρικής φλέβας μπορεί να σχετίζεται με :
Σακχαρώδη διαβήτη, Αρτηριακή υπέρταση, Πολυερυθραιμία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία, Στένωση έσω καρωτίδας, Αρτηριο-φλεβώδης επικοινωνία, Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, Συγγενείς διαταραχές πηκτικότητας αίματος, Πολλαπλούν μυέλωμα, Θρομβοκυτταραιμία, Αρτηριοσκλήρυνση, Σαρκοείδωση, Νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.
Υπάρχουν δυο μορφές απόφραξης: η ισχαιμική και η μη ισχαιμική. Η ισχαιμική μορφή είναι πολύ πιο σοβαρή και αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, αφού σχετίζεται με βαριές επιπλοκές που αντιμετωπίζονται δύσκολα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης φλέβας αμφιβληστροειδούς;
Η αιφνίδια μείωση της όρασης είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο. Είναι μεγαλύτερη στην ισχαιμική μορφή. Σε απόφραξη κλάδου μπορεί ο άρρωστος να αντιλαμβάνεται μόνο σκότωμα σε κάποια περιοχή του οπτικού πεδίου , χωρίς να έχει μείωση της κεντρικής όρασης.
Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν απόφραξη κάποιας φλέβας συχνά διαπιστώνουν βελτίωση της όρασής τους καθώς το οίδημα και η αιμορραγία απορροφούνται.
Η επάνοδος της όρασης σε περιστατικά με κεντρική απόφραξη φλέβας είναι λιγότερο συχνή διότι προσβάλλεται η ωχρά κηλίδα.
Ποια είναι η θεραπεία της θρόμβωσης της αμφιβληστροειδικής φλέβας;
Στην απόφραξη της φλέβας ο κύριος σκοπός της θεραπείας είναι να αντιμετωπισθούν οι δευτερογενείς επιπλοκές.
Οι αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή, που πολλές φορές επηρεάζουν την όραση, υποχωρούν με τον καιρό από μόνες τους.
Εάν μια περιοχή του αμφιβληστροειδή στερείται οξυγόνου (εύρημα από τον φλουοροαγγειογραφικό έλεγχο) χρησιμοποιείται Laser για την αποφυγή ανάπτυξης εύθραυστων νεοαγγείων τα οποία συνήθως σπάζουν και αιμορραγούν ή προκαλούν νεοαγγειακό γλαύκωμα.
Για το οίδημα της ωχράς μπορεί να χρειαστεί ένεση anti-VEGF ή κορτιζόνης (Triamcinolone) μέσα στο μάτι , ενδουαλοειδικά, ή ακόμα χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος που απελευθερώνει για μεγάλο διάστημα κορτιζόνη μέσα στο μάτι.
Επίσης θα πρέπει να γίνει και ένας πλήρης έλεγχος για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αιτίας και των προδιαθεσικών παραγόντων.