Η ξηροφθαλμία είναι μια πάθηση των οφθαλμών η οποία προσβάλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους

Το σύνδρομο ξηρών οφθαλμών προκαλείται από χρόνια έλλειψη επαρκούς λίπανσης και υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού. Οι συνέπειες των ξηρών οφθαλμών κυμαίνονται από τον ήπιο, αλλά σταθερό ερεθισμό των ματιών έως τη σημαντική φλεγμονή και ακόμη και το σχηματισμό ουλής της μπροστινής επιφάνειας του ματιού.

Τα ξηρά μάτια μπορούν να προκαλέσουν ερυθρούς και ερεθισμένους οφθαλμούς προκαλώντας μια αίσθηση κνησμού.
Τα ξηρά μάτια είναι πολύ συνηθισμένα και το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι ένας σημαντικός λόγος για επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε ότι σχεδόν το ήμισυ (48%) των Αμερικανών ηλικίας 18 ετών και άνω αντιμετωπίζουν τακτικά συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
Επίσης, τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης του 2012 δείχνουν ότι περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ξηροφθαλμία και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 29 εκατομμύρια μέσα σε 10 χρόνια.
Ποια είναι τα συμπτώματα των ξηρών οφθαλμών?
Τα συμπτώματα των ξηρών οφθαλμών και του συνδρόμου ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:
• Αίσθηση καύσου
• Κνησμό στα μάτια
• Αίσθημα κνησμού
• Βαριά μάτια
• Κόπωση των ματιών
• Πόνο στα μάτια
• Αίσθηση ξηρότητας
•Κόκκινα μάτια
• Φωτοφοβία (ευαισθησία φωτός)
•Θολή όραση

Ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα είναι κάτι που ονομάζεται αίσθηση ξένου σώματος – η αίσθηση ότι το τρίχωμα ή κάποιο άλλο αντικείμενο ή υλικό είναι «μέσα» στο μάτι σας.
Και όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται, τα δακρυσμένα μάτια μπορούν επίσης να αποτελούν σύμπτωμα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ξηρότητα στην επιφάνεια του ματιού μερικές φορές θα υποκινήσει υπερβολικά την παραγωγή του υδατικού συστατικού των δακρύων σας ως προστατευτικό μηχανισμό. Αλλά αυτό το αντανακλαστικό δεν παραμένει στο μάτι αρκετό καιρό για να διορθώσει την υποκείμενη κατάσταση ξηροφθαλμίας.

Τι προκαλεί σύνδρομο ξηρών οφθαλμών;

Ένα κατάλληλο και συνεχόμενο στρώμα δακρύων στην επιφάνεια του ματιού είναι απαραίτητο για να κρατάτε τα μάτια σας υγιή, άνετα και να βλέπετε καλά. Τα δάκρυα λούζουν την επιφάνεια του ματιού για να διατηρούν την υγρασία και να ξεπλένουν τη σκόνη, τα υπολείμματα και τους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να βλάψουν τον κερατοειδή και να οδηγήσουν σε μόλυνση των ματιών.
Το φυσιολογικό δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία σημαντικά στοιχεία:
1. Ένα ελαιώδες (λιπιδικό) συστατικό
2. Υδατικό συστατικό
3. Ένα βλενώδες συστατικό
Σύνδρομο ξηρών ματιών
Κάθε συστατικό του δακρυικού φιλμ εξυπηρετεί έναν κρίσιμο σκοπό. Για παράδειγμα, τα λιπίδια δακρύων βοηθούν να διατηρηθεί η ταινία δακρύων από την γρήγορη εξάτμιση και να αυξηθεί η λίπανση, ενώ η βλεννώδη βοηθά στην προσκόλληση και διάδοση των δακρύων στην επιφάνεια του ματιού.
Κάθε συστατικό δακρύων παράγεται από διαφορετικούς αδένες πάνω ή κοντά στο μάτι:
1. Το ελαιώδες συστατικό παράγεται από τους μεϊμοβιανούς αδένες στα βλέφαρα.
2. Το υδατικό συστατικό παράγεται από δακρυϊκούς αδένες που βρίσκονται πίσω από την εξωτερική όψη των άνω βλεφάρων.
3. Το συστατικό βλεννης παράγεται από κυψελιδικά κύτταρα στον επιπεφυκότα που καλύπτει το λευκό του οφθαλμού (σκληρό).
Ένα πρόβλημα με οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές συστατικών μεμβράνης δακρύου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αστάθεια δακρύων και ξηροφθαλμία, έτσι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ξηρών ματιών, ανάλογα με το ποιο συστατικό επηρεάζεται.
Για παράδειγμα, εάν οι μεϊμοβιανοί αδένες δεν παράγουν ή εκκρίνουν αρκετό λιπαρό στοιχείο η μεμβράνη δακρύων μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται δυσλειτουργία του μεϊμοβιανού αδένα. Aναγνωρίζεται πλέον ως σημαντικός παράγοντας σε πολλές περιπτώσεις συνδρόμου ξηροφθαλμίας.
Σε άλλες περιπτώσεις, η πρωταρχική αιτία ξηροφθαλμίας είναι η αποτυχία των δακρυϊκών αδένων να παράγουν αρκετό υγρό (υδατικό) υγρό για να διατηρούν τα μάτια επαρκώς υγρά.
Ο συγκεκριμένος τύπος ξηροφθαλμίας συχνά θα καθορίσει και τον τύπο της θεραπείας που σας συστήνει ο γιατρός των ματιών σας για να σας δώσει ανακούφιση από τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας σας.

Τα μάτια ξηραίνονται συχνότερα όταν τα αλλεργιογόνα κατά την άνοιξη είναι στον αέρα.
Έχετε παρατηρήσει ότι τα μάτια σας στεγνώνουν τον Απρίλιο πιο πολύ απ ‘ό,τι κατά τους άλλους μήνες; Αυτό συμβαίνει γιατίείναι ο ίδιος μήνας όταν τα αλλεργιογόνα της άνοιξης κορυφώνονται και μια μελέτη φαίνεται ότι έχει βρει έναν σύνδεσμο μεταξύ τους με την ξηροφθαλμία

Παράγοντες που σχετίζονται με το σύνδρομο ξηρών ματιών.

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ξηρού ματιού. Αυτά περιλαμβάνουν:
•Χρήση του υπολογιστή. Όταν εργαζόμαστε σε έναν υπολογιστή ή χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή άλλη φορητή ψηφιακή συσκευή, τείνουμε να ανοιγοκλείνουμεε τα μάτια μας λιγότερο συχνά, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάτμιση των δακρύων και αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.
• Φθορά φακών επαφής. Mπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση που η φθορά του φακού επαφής συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ξηροφθαλμίας. H δυσφορία του ξηρού ματιού αποτελεί πρωταρχικό λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι διακόπτουν τη χρήση των φακών επαφής.
• Γήρανση. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο αργότερα στη ζωή, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών.
• Εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας από ό, τι οι άνδρες της ίδιας ηλικίας.
• Εσωτερικό περιβάλλον. Ο κλιματισμός, οι ανεμιστήρες οροφής και τα συστήματα θέρμανσης με αέρα μπορούν όλα να μειώσουν την εσωτερική υγρασία και / ή να επιταχύνουν την εξάτμιση των δακρύων, προκαλώντας συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
• Εξωτερικό περιβάλλον. Τα ξηρά κλίματα και οι ξηρές ή θυελλώδεις συνθήκες αυξάνουν τους κινδύνους ξηροφθαλμίας.
• Συχνές πτήσεις. Ο αέρας στις καμπίνες των αεροσκαφών είναι εξαιρετικά ξηρός και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ξηροφθαλμίας, ειδικά μεταξύ των συχνών ταξιδιωτών.
•Κάπνισμα. Εκτός από τα ξηρά μάτια, το κάπνισμα έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα στα μάτια, συμπεριλαμβανομένου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και της ραγοειδίτιδας.
• Ορισμένες συστηματικές ασθένειες – όπως ο διαβήτης, οι ασθένειες που σχετίζονται με το θυρεοειδή, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Sjogren – συμβάλλουν στα προβλήματα ξηροφθαλμίας.
• Φάρμακα. Πολλά φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα αντισυλληπτικά – αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.
• Προβλήματα και παθήσεις με τα βλέφαρα. Το ατελές κλείσιμο των βλεφάρων-μια κατάσταση που ονομάζεται λαγόφθαλμος, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη γήρανση ή να εμφανιστεί μετά την βλεφαροπλαστική ή άλλες αιτίες. Mπορεί να προκαλέσει σοβαρά ξηροφθαλμία που μπορεί να οδηγήσει σε έλκος κερατοειδούς εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Θεραπεία και Πρόληψη Ξηρών Ματιών

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές εάν πάσχετε από χρόνια ξηροφθαλμία. Σε πολλές περιπτώσεις, η τακτική χρήση τεχνητών δακρύων και μικρές τροποποιήσεις της συμπεριφοράς μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Για παράδειγμα,άνθρωποι που λαμβάνουν συχνά διαλείμματα κατά τη χρήση του υπολογιστή.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για τα μάτια και διαδικασίες στο ιατρείο για να βοηθήσει το σώμα σας να δημιουργήσει και να εκκρίνει περισσότερα δάκρυα και να μειώσει τον ερεθισμό των ματιών και τη φλεγμονή.